неділя, 26 березня 2023 р.

Життєві принципи Ольги Кобилянської

  • Дитинство та юність майбутньої письменниці. (Народилася О. Кобилянська 27 листопада 1863 року у містечку Гура-Гумора на Південній Буковині у багатодітній сім'ї дрібного урядовця. З дитячих років вона знала не тільки українську, а й польську та німецьку мови, якими говорили в її батьківщині. Серед розкішної природи Кімполунга минули дитинство та юність Ольги, там вона відвідувала початкову народну школу, а потім перейшла до загальної школи.)
  • Уподобання О. Кобилянської. (З дитинства майбутня письменниця захоплювалася музикою, мала ще одне хобі — пристрасть до верхової їзди, дівчина дуже добре малювала, але, не маючи відповідної для цієї школи, відмовилася від цього заняття.)
  • Провідні мотиви творчості О. Кобилянської. (У ранніх творах письменниці звучатимуть мотиви, пов'язані з пошуком особистого щастя, її героїні мають активну життєву позицію, борються з обставинами, що гальмують розвиток духовних сил ("Вона вийшла заміж", "Царівна", "Людина")). Кобилянська торкалася морально-етичних проблем життя інтелігенції (новела "Аристократка", повісті "Через кладку", "За ситуаціями", "Апостол черні"). "Земля", "Некультурна").
  • Реалістичні та романтичні тенденції творчості. (О. Кобилянська поєднала ці тенденції у повісті "У неділю рано зілля копала", в основі якої - мотив романтичної пісні-балади "Ой не ходи, Грицю, та й на вечорниці".)
  • Значення творчості О. Кобилянської. (Завдяки новаторству, співзвучності прогресивним тенденціям світової літератури проза О. Кобилянської викликає значний інтерес і за межами України. Кращі твори  письменниці вийшли у перекладах багатьма мовами, зокрема слов'янськими.)

Немає коментарів:

Дописати коментар